JVV 0367
Delft, circa 1680
De plooischotel heeft negen brede plooien en is in het plat beschilderd met twee Chinese figuren met een vaandel in een oosters rotslandschap. De plooien zijn afwisselend gedecoreerd met een gestileerde bloem met twee bladeren en een rustende Chinees in een landschap. Het penseelwerk is in paarse trek uitgevoerd en met blauw ingevuld.
Afmetingen: diameter 34,5 cm
Toelichting
In de tweede helft van de zeventiende eeuw zijn veel plooischotels beschilderd met Chinese motieven, meestal bestaand uit een landschap met Chinese figuren. Chinoiserie-decors in blauw en paars waren gedurende een korte tijd populair, hoofdzakelijk in de jaren tachtig van de zeventiende eeuw.
De decoraties zijn geïnspireerd op Chinees porselein uit de overgangsperiode van de Ming- naar de Qing-dynastie. Zowel het porselein van de laatste Ming-keizer Chongzhen (regeerperiode 1628-1644), de eerste Qing-keizer Shunzi (regeerperiode 1644-1662) als de beginperiode tot 1674 van zijn opvolger Kangxi (regeerperiode 1662-1722) kan als voorbeeld hebben gediend voor deze schotel. De overgangsperiode in China duurde ruim zestig jaar (1620-1683) en ging gepaard met veel onrust, conflict en oorlog. De Ming-dynastie viel uiteindelijk in 1644, maar het duurde nog decennia voordat de rust in China terugkeerde. Zo werden de porseleinovens in Jingdezhen, de voornaamste porseleinstad in China, in 1674 verwoest.