JVV 0393
Delft, 1680-1700
De helmvormige lampetkan heeft een cilindrisch lichaam met een uitkragende hals die uitmondt in een brede schenklip. De kan staat op een hoge ingesnoerde voet met een verdikt middendeel. Het J-vormige handvat eindigt in een krul. Op de kan is een decor van ruim opgezette bladertakken geschilderd boven een witte band en lijnen. Langs de voetrand is een band van bladornamenten aangebracht onder een band met halve cirkels. Het handvat is versierd met strepen.
Afmetingen: hoogte 18,5 cm
Vergelijkbare exemplaren
Een geribbelde lampetkan op een korte voet en een iets ander oor uit de collectie van het museum Hotel Sandelin in Saint Omer in Noord-Frankrijk staat afgebeeld in Boyazoglu & De Neuville (p. 250, nr. 72).
Toelichting
Het model van deze helmkan is gebaseerd op zilveren exemplaren. Bij een dergelijke kan hoort ook een onderschotel. De vorm vind zijn oorsprong in de late zeventiende eeuw in Frankrijk en is daar veelvuldig in faience en zilver uitgevoerd. Lampetstellen werden gebruikt om tijdens de maaltijd handen te wassen. Ze stonden opgesteld op kabinetten langs de wand. Complete sets zijn wel bekend in zilver maar juist niet in Delfts aardewerk uit de late zeventiende eeuw: alleen losse kannen en schotels zijn bekend. Helmkannen komen in Delfts aardewerk nauwelijks voor.
Literatuur
J. Boyazoglu, L. de Neuville, Les faïences de Delft, Parijs 1980