JVV 0050
Delft, 1730-1760
Het kaststel bestaat uit een balustervormige vaas met deksel en twee bekervazen. De vazen zijn vierkant en hebben inzwenkende hoeken. Het bovendeel van het kaststel is in reliëf gevormd en bestaat uit afhangende puntvormen en halve cirkels. Het deksel heeft een balustervormige knop. Het kaststel is in blauw beschilderd met herders in een landschap, gevat in cartouches, opgebouwd uit schelpen, bladeren, voluten en beugels. De cartouches zijn aan de bovenzijde voorzien van Régence-stijl ornamentwerk en aan de zijkanten en onderzijde van bloem- en bladranken. De balustervormige vaas is rondom de hals beschilderd met een krulmotief, op de hoeken zijn vier cirkels aangebracht en op de achterzijde een bladertak. Het deksel is gedecoreerd met ornamenten.
Afmetingen: hoogte met deksel 38,5 cm, hoogte bekervazen 27 cm
Conditie: Dekselvaas: randschilfers, restauraties aan voet, glazuurbeschadigingen op bolling van vaas; deksel: restauraties aan deel van rand. Bekervazen: randschilfers, restauraties aan voet en rand.
Vergelijkbare exemplaren
Een vijfdelig blauw-wit kaststel met chinoiseriedecor en vergelijkbare ornamentiek is in 2001 geveild bij Christie’s Amsterdam (p. 104, lot 435). Eveneens bij Christie’s werd in 2005 een dito kaststel verkocht met florale chinoiserie-schilderingen in blauw en enige accenten in groen (p. 53, lot 122). Ook deze set heeft Régence-stijl ornamenten.
Toelichting
In de tweede helft van de zeventiende eeuw ontstond het gebruik om vazen, flessen, kommen en andere vormen van porselein of Delfts aardewerk boven op kasten en schouwkappen te plaatsen. Uit dit gebruik is het kaststel ontwikkeld, een typisch Nederlands fenomeen. Het bestaat uit een samenhangende set van potten en vazen en soms flessen met hetzelfde decor. De eerste kaststellen werden gemaakt vanaf de jaren negentig van de zeventiende eeuw (Eliëns, p. 144). Hun populariteit bleef gedurende de gehele achttiende eeuw groot: kaststellen behoorden dan ook tot het standaard repertoire van nagenoeg elke plateelbakkerij.
Literatuur
Christie’s Amsterdam, European ceramics, Dutch delftware and glass, 30 may 2001 (sale 2507), Amsterdam 2001
Christie’s Amsterdam, The Dutch interior, 12 october 2005 (sale 2672), Amsterdam 2005
T.M. Eliëns (red.), Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, deel II, Zwolle/Den Haag 2001
Verkocht