JVV 0602
Delft, circa 1670
De blauw-witte schotel heeft een brede, spreidende rand en is in het plat beschilderd met Fortuna in een waterlandschap. Zij staat op een wereldbol in een open schelp op zee en houdt in haar geheven rechterarm een smalle sluier als zeil. Links van haar zit een triton met een drietand op een zeemonster, rechts een met een vlag op een grote eend. Schepen zeilen in de achtergrond. Links op de achtergrond staat een kasteelruïne op een eiland, rechts een molen tussen ruïnes op een ander eiland. De voorstelling is gevat in een dubbele cirkel. De rand is verdeeld in vijf segmenten, van elkaar gescheiden door een S-vormige beugel met een gezicht en een bosje struikgewas. De segmenten zijn opgevuld met zeewezens.
Afmetingen: diameter 39,3 cm
Herkomst: veiling Christie's London, 1-2 December 2015, lot 22, bij Guest & Gray, London, April 2010.
Vergelijkbare exemplaren
Vergelijkbare exemplaren bevinden zich in het Victoria & Albert Museum in Londen (inv.nr. ???), het Fitzwilliam Museum in Cambridge, een particuliere verzameling in Brussel. Een andere schotel bevindt zich bij Aronson in Amsterdam, een tweede werd geveild bij Rob Michiels in Brugge.
Toelichting
Deze schotel hoort bij een selecte groep grote schotels met hetzelfde gesegmenteerde randdecor met zeewezens. Behalve dit exemplaar met Fortuna zijn er nog zes andere Fortuna schotels bekend met dezelfde opzet van het decor, maar met variaties. Zo zijn er zeven verschillende, flankerende zeewezens en zeemonsters, in een geval zijn deze vervangen door schepen. De eilanden op de achtergrond zijn over het algemeen een ruïne en een molen, een keer twee ruïnes en een keer een losse molen. Er zijn ook enkele schotels bekend met een landschap of een zeewezen in plaats van Fortuna. Ze hebben hetzelfde gesegmenteerde randdecor met zeewezens. Het wit van het tinglazuur, de gebruikte kleur blauw en de wijze van schilderen wijzen op één plateelbakkerij en hoogstwaarschijnlijk ook op één plateelschilder.