JVV 0527
Delft, circa 1680
De schotel heeft een brede en spreidende rand en is beschilderd met een chinoiseriedecor in blauw en paars. Voor een balustrade zit een enigszins corpulente Chinese heer met een muziekinstrument, vermoedelijk een harp. Bij hem staat een elegant geklede Chinese dame die achterom kijkt. De buitenrand is in blauw.
Afmetingen: diameter 35,4 cm
Vergelijkbare exemplaren
Een grotere schotel met chinoiserie decor in blauw en paars van dezelfde schilder en plateelbakkerij bevindt zich ook in onze collectie onder nummer JVV 0498.
Toelichting
In vergelijking met andere Delftse schotels met figuren in een oosters landschap is deze schotel spaarzaam beschilderd. De witgelaten ruimte, de asymmetrische opzet van het decor en de twee eenzame bergtoppen die boven de man zijn geschilderd, zijn elementen die kunnen duiden op Japanse invloed. Of deze invloed direct van Japans porselein afkomstig is of via Chinees porselein is overgebracht, valt niet te achterhalen, beide is mogelijk. Chinese porseleinbakkers maakten met name in de Tianqi- (1621-1627) en Chongzhen-periode (1628-1644) grote hoeveelheden porselein in Japanse smaak voor de export naar Japan. Het kan zijn dat dergelijk voor de Japanse markt bedoeld porselein via de VOC ook in Nederland terecht is gekomen en decennia later een Delftse plateelbakker heeft geïnspireerd.