JVV 0164
Amsterdam of Rotterdam, 1700-1740
De kleine ovaalvormige plaque heeft ingesneden hoeken en een opstaande rand. De plaque is in blauw beschilderd met het Bijbelse decor van de verloren zoon als varkenshoeder. De opstaande rand is egaal blauw. Het decor is gebaseerd op prent nr. 43 van het Nieuwe Testament uit Toneel ofte Vertooch der Bybelsche Historien van Pieter Schut uit 1659.
Afmetingen: hoogte 16,8 cm, breedte 11,2 cm
Toelichting
Het tegeldecor op deze kleine plaque en de onregelmatige, handmatige wijze waarop de plaque is gevormd, maakt duidelijk dat het een product is van een tegelbakkerij. Dergelijke kleine plaques zijn verder niet bekend, wat het aannemelijk maakt dat het een eenmalig stuk is geweest, wellicht door een tegelschilder voor een van zijn kinderen. De tegelbakkerijen in Amsterdam vervaardigden in de achttiende eeuw op beperkte schaal ook vormstukken zoals plaques, dienbladen, onderzetters en speltegels. Daarnaast ook theebussen, tabakspotten, sleetjes, schoenen en dierplastieken zoals koeien en honden. Plaques vormden echter de hoofdmoot van deze incidentele productie. Dat is niet verwonderlijk omdat het een vorm is tussen individuele tegels en tegeltableaus en daarmee het beste aansluit bij de dagelijkse praktijk in een tegelbakkerij.
Literatuur
J.D. van Dam, ‘’Delfts’ uit de provincie. Aardewerk uit Hollandse tegelfabrieken’, in: Vormen uit Vuur, nr. 168/169 (1999-3-4), pp. 3-107