JVV 0115
Makkum, circa 1800
Gleibakkerij Tichelaar
Schilder: Douwe Klases Hofstra
De blauw-witte, ovale plaque heeft ingesneden accoladevormige hoeken en een opstaande gemarmerde rand. De plaque is beschilderd met een bijbels decor van ‘De genezing van de bloedvloeiende vrouw’. De afbeelding toont een grote gelijkenis met een prent van de Utrechtse kunstenares Magdalena van der Passe uit 1620. De opzet is in hoofdlijnen dezelfde, een groep op de voorgrond die rechts wordt afgesloten door enkele bomen; links is een achterliggend stadje te zien. De plaque is in tegenstelling tot de prent niet rond en door de toevoeging van meer figuren is de afbeelding nu in balans. De houding van de bloedvloeiende vrouw en die van Jezus zijn op de plaque meer naar de toeschouwer gewend waardoor ook de houding van hun armen veranderd. Aan de onderzijde is een cartouche tussen bladranken uitgespaard waarin de tekstvermelding van het bijbelboek Lucas 7: V 44 : 45 is opgenomen. De tegelschilder heeft daarbij een fout gemaakt, het betreft namelijk Lucas 8 in plaats van 7.
Afmetingen: hoogte 50 cm, breedte 40,5 cm
Vergelijkbare exemplaren
Tot nu toe is er maar een ander stuk Fries aardewerk bekend met het thema van de genezing van de bloedvloeiende vrouw. Het betreft een 1753 gedateerde plaque van Gatse Sytses, ook gemaakt bij Tichelaar, die is beschilderd naar een andere grafisch voorbeeld. Deze plaque maakte deel uit van de collectie van het Harlinger aardewerk museum (Van den Akker, p. 247, nr. 0261101).
Toelichting
Douwe Klases Hofstra (circa 1767-1815) was van 1796 tot aan 1813 eerste schilder van de gleibakkerij van de familie Tichelaar in Makkum. Hij volgde Gatse Sytses op die deze functie ruim dertig jaar uitoefende. Hofstra was echter al vanaf 1783 bij Tichelaar werkzaam waar hij als leerling-schilder door Sytses was opgeleid. Van zijn hand zijn ongeveer 160 stukken bekend, waaronder 85 stuks aardewerk.
De prent ‘De genezing van de bloedvloeiende vrouw’ van Magdalena van der Passe uit circa 1620 bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam, inventarisnummer RP-P-1965-156.
Literatuur
M. van den Akker, Fries aardewerk. Majolica. Faience. Kerfsnee. Harlinger aardewerk museum. Collectie Minze van den Akker, Harlingen 2007
J. Pluis, Bijbeltegels. Bijbelse voorstellingen op Nederlandse wandtegels van de 17e tot de 20e eeuw / Bibelfliesen. Biblische Darstellungen auf niederländischen Wandfliesen vom 17. bis zum 20. Jahrhundert, Münster 1994
P.J. Tichelaar, Fries aardewerk III. Tichelaar Makkum 1700-1786, Leiden 2004
Prijs op aanvraag