JVV 0468
Noordelijke Nederlanden, 1640-1660
De brede kom heeft een uitkragende bovenrand en is in blauw en geel beschilderd. In het plat is een boerenhoeve met hooimijt langs een sloot afgebeeld. Op de achtergrond is een kerktoren zichtbaar. De voorstelling is gevat in een dubbele cirkel, de vertreding is onbeschilderd. De rand is voorzien van een ornamentdecor dat bestaat uit gestileerde, streepvormige bladeren en kleine bloemen. In het plat zijn drie, voor majolica kenmerkende, proensporen zichtbaar.
Afmetingen: diameter 27,5 cm, hoogte 9 cm
Conditie: gerestaureerd, niet aangevuld
Herkomst: bodemvondst nabij Hoorn
Vergelijkbare exemplaren
Een blauw-witte schotel met een vergelijkbaar decor met twee gebouwen met daarachter een hooimijt is in de collectie van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden (OKS 1990-132). Mogelijk is dit stuk van dezelfde plateelschilder als de hier besproken diepe kom. Een majolica schotel met een ruiter in een landschap in blauw en geel is in de collectie Posten (Hebben & Peters 2020, p. 13). Een schotel in blauw en geel met hetzelfde randdecor en een interieurscene van een man en vrouw die een kind bestraffen bevindt zich in het Nederlands Openluchtmuseum (Klijn 2003, p. 170).
Toelichting
Nederlandse landschappen werden vanaf het tweede kwart van de zeventiende eeuw op tinglazuur aardewerk afgebeeld: op majolica papkommen en schotels, en op faience borden, schotels en plooischotels. Landschappen in blauw en geel zijn zeldzaam.
Literatuur
V. Hebben, I. Peters, Im Glanz des Barock. Fayencen des 17. und 18. Jahrhunderts. Sammlung Wolfgang und Marie-Louise Posten, tent. cat., Schriften des Niederrheinischen Museums für Volkskunde und Kulturgeschichte e.V. Kevelaer 22, Kevelaer 2020
E.M.Ch.F. Klijn, Onbekend tinglazuuraardewerk. De collectie van het Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem 2003