JVV 0456
Noordelijke Nederlanden, circa 1660
De schotel heeft een brede, spreidende rand en is in blauw beschilderd met een landschap, gevat in een dubbele cirkel. De vertreding is onbeschilderd. Het randdecor is opgebouwd uit streepsegmenten en ossenkoppen. In het plat zijn drie, voor majolica kenmerkende, proensporen zichtbaar.
Afmetingen: diameter 35,5 cm
Vergelijkbare exemplaren
Een majolica schotel met een sterk gelijkend landschap en mogelijk uitgevoerd door dezelfde plateelschilder bevindt zich in Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden (OKS 1990-22). Deze schotel heeft een onbeschilderde rand. In Delft is een sterk gelijkend faience bordje opgegraven (Stedelijke Musea Delft, PDA 638). Twee blauw-witte majolica schotels met vergelijkbare landschappen zijn in Amsterdam opgegraven uit beerputten op het Haarlemmerplein en in de Zwanenburgerstraat. Beide worden in het derde kwart van de zeventiende eeuw gedateerd (Gawronski, pp. 243-244, 323).
Toelichting
Nederlandse landschappen werden vanaf het tweede kwart van de zeventiende eeuw op tinglazuur aardewerk afgebeeld: op majolica papkommen en schotels, en op faience borden, schotels en plooischotels.
LiteratuurJ. Gawronski (red.), Amsterdam Ceramics. A city’s history and an archaeological ceramics catalogue 1175-2011, Amsterdam 2012