JVV 0443
Delft, 1680-1690
De plooischotel heeft negen enkele, brede plooien rondom een negenkantig plat, en is veelkleurig beschilderd met een chinoiseriedecor in paars, geel en groen. In het plat zijn twee Chinezen in een oosters landschap afgebeeld. Eén draagt een vaandel. De voorstelling is omkaderd door lijnen en een witte band. Op de rand is een rondlopend landschap geschilderd met twee rustende en twee staande Chinezen.
Afmetingen: diameter 35 cm
Vergelijkbare exemplaren
In het Victoria and Albertmuseum in Londen bevindt zich een in vorm en opzet vergelijkbare plooischotel met een chinoiserie-decor in paars, blauw en groen (C.329-1930). Een variant in blauw en geel is in de collectie van het Museum of Fine Arts in Boston, Amerika. In hetzelfde museum bevinden zich drie plooischotels met zevenentwintig dubbele plooien met chinoiserie landschappen in dezelfde kleurstelling van paars, geel en groen.
Toelichting
In de tweede helft van de zeventiende eeuw zijn veel plooischotels beschilderd met Chinese motieven, meestal bestaand uit een landschap met Chinese figuren. Het overgrote merendeel is in blauw uitgevoerd. Twee- of veelkleurige chinoiserie-decors waren gedurende een korte tijd populair, hoofdzakelijk in de jaren tachtig van de zeventiende eeuw. Behalve op plooischotels kwamen ze ook voor op wijnkannen, bierpullen, boterpotten en kruidenwijnkommen.
Ten onrechte worden deze stukken voor een deel altijd nog aan Frankfurt toegeschreven, en soms zelfs aan Engeland. De vondst van een boterpot op het voormalige terrein van de plateelbakkerij De Porceleyne Fles in Delft bewijst echter het tegendeel (Eliëns, p. 109). Een bierpul in paars, geel en groen met een portret van prins Willem III, uitgespaard op een chinoiserielandschap, is een verdere aanwijzing voor een Delftse productie. Dit stuk bevindt zich in de collectie van Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden (Jongstra, p. 19).
Literatuur
T.M. Eliëns (red.), Delfts wit. Het is niet alles blauw dat in Delft blinkt. Delfts aardewerk. Geschiedenis van een Nationaal product. Deel V. White Delft. Not just blue. Dutch Delftware. History of a national product. Volume V, Den Haag/Zwolle 2013
J. Jongstra, Oranjegoed! Vier eeuwen Oranje-Nassau op keramiek, Leeuwarden 2010