JVV 0411
Noordelijke Nederlanden, 1650-1680
De blauw-witte plooischotel heeft zestien smalle, enkele plooien en is in de spiegel beschilderd met een boerderij in een landschap. Op de achtergrond staat een molen. De voorstelling is gevat in een dubbele cirkel. De plooien in de rand zijn gedecoreerd met gestileerde florale motieven. De buitenrand is egaal blauw.
Afmetingen: diameter 21,5 cm
Toelichting
Het gestileerde, florale randmotief heeft mogelijk een Portugese oorsprong. Op een in Blokker in Noord-Holland opgegraven Portugese plooischotel is een vergelijkbaar randmotief aangetroffen dat echter veel natuurlijker is uitgewerkt (Ostkamp, p. 29, afb. 81). Het stuk wordt in het tweede kwart van de zeventiende eeuw gedateerd en is daarmee vroeger dan de Nederlandse exemplaren. Deze plooischotel maakt deel uit van een groep plooischotels met decoraties van landschappen, herders, vruchten, bloemen, putti en Chinese motieven, hoofdzakelijk in blauw uitgevoerd. Behalve het gestileerde bloemmotief komt als randmotief ook een decor van geveerde blaadjes afgewisseld met bloemen voor. Ze stammen uit het tweede en derde kwart van de zeventiende eeuw.
Literatuur
S. Ostkamp, ‘Hollants Porceyn en Straetwerck. De voorgeschiedenis van Delft als centrum van de Nederlandse productie van faience en het ontstaan van Delfts wit’, in: Vormen uit Vuur, 223-224 (2014-1), pp. 2-46