JVV 0382
Nederland, 1630-1650
De in blauw beschilderde plooischotel heeft twintig plooien en is in de spiegel beschilderd met een floraal chinoiseriedecor van een vogel op rots tussen bloemen en planten. De voorstelling is gevat in een dikke band. De rand is alternerend voorzien van bladertakken en gestileerde bloemen. Op de achterkant is een patroon van radiale strepen aangebracht.
Afmetingen: diameter 29 cm
Toelichting
De hand van de plateelschilder die dit chinoiseriedecor op deze plooischotel uitvoerde is ook te herkennen in een chinoiseriedecor op een faience wijnkan in de collectie van Edwin van Drecht (p. 111). De overeenkomsten in de uitvoering van de vogel, de bladertakjes met zes bladeren, de puntige bladeren op de rots en de bloemen zijn treffend.
Deze plooischotel behoort tot de vroege Nederlandse faience en valt te dateren tussen circa 1630 een 1650. De radiale strepen aan de achterzijde zijn een belangrijk kenmerk voor een toeschrijving van plooischotels voor 1650.
De wijnkan in de collectie van Van Drecht en verwante exemplaren met vergelijkbare chinoiseriedecors zijn in Delft en andere plaatsen in de Republiek vervaardigd in het tweede kwart van de zeventiende eeuw. De afbeelding van een dergelijke kan op een stilleven van Pieter Claesz. uit 1626 is een bewijs voor deze vroege productie. Ook op een stilleven van Laurens Craen uit 1648 staat een dergelijke kan (zie website RKD Explore database). Dit model komt niet voor in Chinees porselein en daarom betreft het met zekerheid in Nederland vervaardigde faience.
Literatuur
Frits Scholten, Dutch majolica & delftware (1550-1700) from the Edwin van Drecht collection, Amsterdam 1993