JVV 0305
Delft, 1680-1700
De blauw-gele plooischotel heeft zevenentwintig dubbele plooien rondom een gebold plat dat is beschilderd met een Chinees in een oosters landschap in een dubbele cirkel. De voorstelling is omkaderd door een band van gestileerde ornamenten. De rand is voorzien van gestileerde, florale ornamenten.
Afmetingen: diameter 33,2 cm
Vergelijkbare exemplaren
Een blauw-gele plooischotel met een centraal decor van een putto met dezelfde rand bevindt zich in de collectie van het Museum Arnhem (AB 8984).
Toelichting
In de tweede helft van de zeventiende eeuw zijn veel plooischotels beschilderd met oosterse landschappen met Chinezen. Deze landschappen zijn gebaseerd op het porselein van de laatste Ming-keizer Chongzhen die regeerde van 1628 tot 1644. Bij deze plooischotel is het oosterse landschap gecombineerd met een rand van gestileerde bloemmotieven. Dit randmotief heeft mogelijk een Portugese oorsprong. Op een in Blokker (Noord-Holland) opgegraven Portugese plooischotel is een vergelijkbaar randmotief aangetroffen dat echter veel natuurlijker is uitgewerkt (Ostkamp, p. 29, afb. 81). Het stuk wordt in het tweede kwart van de zeventiende eeuw gedateerd en is daarmee iets vroeger dan deze Nederlandse plooischotel. Behalve oosterse landschappen komen bij plooischotels met dit randmotief ook westerse landschappen, herders, vruchten, bloemen en putti voor als centraal decor. Uitvoeringen in blauw en geel zijn zeldzaam.
Literatuur
S. Ostkamp, ‘Hollants Porceyn en Straetwerck. De voorgeschiedenis van Delft als centrum van de Nederlandse productie van faience en het ontstaan van Delfts wit’, in: Vormen uit Vuur, 223-224 (2014-1), pp. 2-4