JVV 0075
Delft, 1680-1700
De plooischotel heeft twintig dubbele plooien en is in paars en geel beschilderd met een vereenvoudigd chinoiserie-landschap. In het plat is een zittende Chinees afgebeeld omkaderd door een band van paars ornamenten. Op de rand is een rondlopend landschap geschilderd met nog eens twee Chinese figuurtjes.
Afmetingen: diameter 22 cm
Conditie: haarlijnscheurtje op vier uur.
Toelichting
In de laatste decennia van de zeventiende eeuw zijn veel plooischotels beschilderd met Chinese motieven, meestal bestaand uit een landschap met Chinese figuren. De motieven zijn gebaseerd op het porselein van de laatste Ming-keizer Chongzhen die regeerde van 1628 tot 1644. Of dit Chinese porselein direct is nagevolgd door de plateelbakkers in Delft, is niet duidelijk. Mogelijk heeft ook Japans porselein uit de jaren vijftig en zestig van de zeventiende eeuw als voorbeeld gediend. De stilistische overeenkomsten tussen het Delfts aardewerk en het Japans porselein zijn treffend.
De meeste plooischotels zijn in blauw beschilderd, maar veelkleurige komen ook voor. Ze zijn met name in paars en geel, blauw en geel en soms in paars en groen uitgevoerd. Plooischotels met smalle plooien hebben allemaal dezelfde opzet. In het midden is een Chinees in een landschapje geschilderd omkaderd door een band met ornamenten. De rand heeft een rondlopend landschap met Chinese figuren, op grote plooischotels zijn er vier weergegeven, op kleine twee. De ruimte tussen de ornamentband en de rand is wit gelaten, soms zijn er enkele of dubbel cirkels aangebracht.
Het is opvallend dat plooischotels met veelkleurige chinoiseriedecors soms zowel aan Duitsland als Engeland worden toegeschreven. Het valt niet geheel uit te sluiten dat ze daar ook zijn gemaakt, maar het merendeel van deze groep is in Delft vervaardigd.
Literatuur
Titus M. Eliëns, Loet A. Schledorn, Marion S. van Aken-Fehmers, Delftware. History of a national product. Volume III. De Porceleyne Fles, Zwolle/Delft 2003
Prijs op aanvraag