JVV 0363
Delft, circa 1680
De veelkleurige wijnkan heeft een getordeerd eivormig lichaam dat staat op een lage, ingesnoerde voet, een conische hals met schenklip en een handvat dat eindigt in een krul. De kan is beschilderd met drie Chinezen in een oosters tuinlandschap in blauw, paars en groen. Op de schouder net onder de hals en boven de voet zijn banden met blokornamenten aangebracht. De hals zelf is versierd met twee gestileerde bloemen met bladeren. Op het handvat zijn korte strepen en krulornamenten geschilderd.
Afmetingen: 23 cm
Vergelijkbare exemplaren
Een getordeerde kan met een chinoiseriedecor in paars en lichtblauw bevindt zich in de Terra Verde Collectie (p. 129, nr. TVC 2469). Een schotel met een chinoiseriedecor in dezelfde kleurstelling en uitgevoerd door dezelfde schilder bevindt zich eveneens in deze collectie (p. 124-125, TVC 2457).
Toelichting
Veelkleurige chinoiserielandschappen op Delfts aardewerk zijn slechts gedurende een korte periode gemaakt, globaal tussen circa 1680 en 1690. De meeste decors zijn aanbracht op schotels, plooischotels, boterpotten, bierpullen, wijnkannen en kruidenwijnkommen. De meest voorkomende kleurcombinaties zijn blauw en geel, blauw en paars en paars en geel. Driekleurige combinaties zijn zeldzamer, behalve in blauw, paars en groen zijn ze ook bekend in paars, groen en geel.
Literatuur
J. Jongstra, L. Groen, Natuurlijke Pracht 2. Een selectie van vormen uit vuur uit de Terra Verde Collectie, z.p. 2021