JVV 0177
Delft, 1680-1700
De peervormige bierpul met tinnen deksel staat op een korte voet en heeft een oorvormig handvat dat eindigt in een rattenstaart. Rondom is in blauw een landschap met planten, bloemen en een pauw geschilderd. Een tweede pauw en een vogel vliegen in de lucht. De voorstelling wordt aan de boven- en onderzijde begrensd door lijnen en banden met krulornamenten en puntcirkels. Op de zijkanten van het handvat zijn korte strepen aangebracht. Het platronde deksel is met een tweekakige scharnier aan het handvat verbonden, en heeft een bolvormige duimrust. Op het deksel is een krans gegraveerd met daartussen de initialen E.R. en het jaartal 1700. De voet van de bierpul is gevat in een tinnen voetring. Deksel en voetring zijn met elkaar verbonden door een beugel die over het hele handvat doorloopt. Het deksel is mogelijk een latere vervanging.
Afmetingen: hoogte 20 cm, met deksel 23 cm, diameter 13 cm
Vergelijkbare exemplaren
Een AK-gemerkte bierpul uit plateelbakkerij De Grieksche A met gerelateerd decor bevindt zich in de collectie van Musée National de Céramique in Sèvres (Lahaussois, p. 103, nr. 51). Vier andere bierpullen, waarvan een GK is gemerkt voor Gerrit Kam van de Drie Posteleyne Astonne, zijn opgenomen in de collectie van Grassi Museum fur Angewandte Kunst in Leipzig (Rudi, p. 261, nr. 416, p. 276, nr. 458, p. 281, nrs. 472, 473).
Toelichting
Faience bierpullen zijn in Nederland vanaf het midden van de zeventiende eeuw gemaakt. De vorm werd ontleend aan tinnen exemplaren. Met name in de zeventiende eeuw was de productie van de bierpul omvangrijk. De productie lijkt in het tweede kwart van de achttiende eeuw te stoppen: na die tijd zijn er nog nauwelijks bierpullen bekend. Het decor van een pauw in een landschap of tuin is ontleend aan decoraties op Chinees porselein, en werd veelvuldig op Delfts aardewerk geschilderd in de laatste decennia van de zeventiende eeuw. Behalve op bierpullen werd het ook aangebracht op wijnkannen, vazen, borden en schotels.
Literatuur
C. Lahaussois, Faïences de Delft, Parijs 1998
T. Rudi, Europäische Fayencen 17.-18. Jahrhundert. Bestands- und Verlustkatalog Grassi Museum für Angewandte Kunst Leipzig, Leipzig 2017