JVV 0406
Delft, 1690-1700
Plateelbakkerij De Paauw [toegeschreven aan]
De achtkantige balusterpot met deksel is veelkleurig beschilderd met een pauw en een mythische draak in een waterlandschap. Op de schouder zijn acht vakken aangebracht met bloemen op een alternerend groen of blauw fond. De korte hals is versierd met blauwe ornamenten. Rondom de voet zijn acht gestileerde blauwe en groene bladeren geschilderd onder een band van vier bloem- en bladranken. Het achtkantige deksel wordt bekroond met een bolvormige dekselknop. Rondom is een decor van bloemen met een vogel geschilderd, de vlakke rand is voorzien van bladranken.
Afmetingen: hoogte 53 cm, diameter 32 cm
Herkomst: een Spaanse adellijke familie
Vergelijkbare exemplaren
Een 47 centimeter hoge kalebasvaas met een sterk vergelijkbaar decor met pauw en draak bevindt zich in de verzameling van het Victoria & Albert Museum in Londen (inv. nr. C466-1927).
Toelichting
Plateelbakkerij De Paauw excelleerde aan het eind van de zeventiende eeuw in de productie van florale decoraties met vogels, pauwen en draken in de kleurstelling blauw, groen en geel, soms aangevuld met rood. Behalve op dekselpotten en kaststellen werd dit type decor ook uitgevoerd op een keur aan voorwerpen zoals kalebasflessen, bloemhouders, bierpullen en schotelgoed. Het gebruikte rood is geen emailverf die in de oven op de pot is vastgebakken, maar een gewone verf die na afloop van het bakproces op de pot is geschilderd. Deze techniek wordt koudlak genoemd. Koudlak is erg kwetsbaar voor slijtage en verdwijnt bijna altijd na verloop van tijd. Dat het op deze pot nog voor een deel aanwezig is, is uitzonderlijk. Het gebruik van koudlak geeft aan dat de Delftse plateelbakkers destijds nog niet in staat waren om rode emailverf te ontwikkelen.
Literatuur
T.M. Eliëns (red.), Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, deel II, Zwolle/Den Haag 2001