JVV 0216
Delft, 1848 gedateerd
Plateelbakkerij De Drie Klokken [periode compagnieschap Jacobus van der Putten]
Merk: JVP & C 1848
De in hoofdzaak rechthoekige test heeft een afgeronde onderkant, licht gebogen bovenranden, en staat op drie korte pootjes. Een breed oor is bevestigd op een van de hoeken van het vierkante bovenstuk dat op elke zijde is beschilderd met een vereenvoudigd landschap, uitgespaard op een blauwe ondergrond. Op de drie andere hoeken zijn cirkels met servetwerk aangebracht. Onder de band met landschappen en langs de rand van de onderzijde is een band van driestippen geschilderd. De bovenranden, het oor en de pootjes zijn gedecoreerd met strepen.
Afmetingen: lengte 15 cm, breedte 12 cm, hoogte 8,8 cm
Vergelijkbare exemplaren
Zie voor vergelijkbare negentiende-eeuwse Friese testen Van den Akker (p. 170, nr. 0212202; p. 171, nr. 0212203; p. 172, nr. 0212206 en p. 173). Zie voor een Delfts wit exemplaar Eliëns 2013 (p. 116, afb. 175). Zie Hoekstra-Klein voor andere JVP & C gemerkte en 1848 gedateerde vormstukken uit De Drie Klokken (p. 35).
Toelichting
De vorm van de test is ontleend aan roodbakkend loodglazuuraardewerk en kwam al aan het begin van de zeventiende eeuw voor. In faience was de test in het bijzonder in Friesland populair en was gedurende de achttiende en negentiende eeuw een van de meest vervaardigde vormstukken in Friese gleibakkerijen. In Delfts aardewerk is deze vorm bekend als onbeschilderd witte faience uit de achttiende eeuw, maar negentiende-eeuwse uitvoeringen van de test zijn uitzonderlijk. Het decor is een rechtstreekse navolging van contemporaine Friese testen uit het midden van de negentiende eeuw. Het geeft aan dat het Delfts aardewerk uit deze periode concurrentie ondervond van het product van de Friese gleibakkerijen. Van plateelbakkerij De Drie Klokken uit Delft wordt in de literatuur aangenomen dat het bedrijf in 1841 sloot. Op basis van dit gedateerde exemplaar mogen we aannemen dat sluiting later plaats vond, wellicht pas in 1853 toen de eigenaren de plateelbakkerij verkochten.
Literatuur
M. van den Akker, Fries aardewerk. Majolica. Faience. Kerfsnee. Harlinger aardewerk museum. Collectie Minze van den Akker, Harlingen 2007
T.M. Eliëns (red.), Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product, deel II, Zwolle/Den Haag 2001