JVV 0020
Delft of Haarlem, 1650-1680
De grote schotel heeft een brede, spreidende rand en is in het midden beschilderd met een heraldisch wapen in blauw. Het wapen bestaat uit een schild en is verder versierd met dekkleden en helmen met helmtekens. Het schild is verdeeld in drie vlakken, de bovenste twee laten twee naar elkaar toe gekeerde en gekroonde arendskoppen zien en de onderste een springende eenhoorn. Het wapen is tot nu toe nog niet geïdentificeerd en is mogelijk van buitenlandse herkomst. Een opvallend kenmerk zijn de witte puntjes en vlekjes in het blauwe pigment.
Afmetingen: diameter 38,5 cm
Vergelijkbare exemplaren
Grote schotels met alleen een heraldisch wapen in het plat zonder randdecor zijn tot op heden nog niet gedocumenteerd. Vergelijkbare borden komen wel voor. Een 1656 gedateerd wapenbordje bevindt zich in de collectie van Museum Princessehof in Leeuwarden (OKS 1985-014). Twee 1665 gedateerde borden met het wapen van Govert Suys, burgemeester in Gouda, zijn uit de beerput van De Porceleye Fles opgegraven (Eliëns, p. 98-99). In het Rijksmuseum in Amsterdam bevindt zich een bord met onbekend wapen met spiegelmonogram (BK-NM-3899) dat tussen 1660 en 1690 is gedateerd. Dat bord heeft net als de wapenschotel witte puntjes en vlekjes in het blauwe tinglazuur, beide stukken kunnen door dezelfde plateelbakker zijn vervaardigd. Een in plateelbakkerij De Paauw gemaakt bord uit circa 1690 is afgebeeld in Aronson 2015 (p. 24).
Uitleg
De schotel kan zowel in Delft als in Haarlem zijn gemaakt, maar specifieke kenmerken rechtvaardigen eerder een toeschrijving aan Haarlem. De glazuurdruipers aan de achterzijde worden gezien als een kenmerk van het schotelgoed dat aan vader en zoon Verstraeten in Haarlem is toegeschreven (Aronson 2010, p. 46). Ook het rossig schijnen van de scherf door het glazuur heen, vooral langs de randen, komt voor bij een deel van het Haarlemse schotelgoed. Wapenborden en -schotels zijn een bekend onderdeel van het Haarlemse assortiment, zowel in majolica als in faience.
Literatuur
R.D. Aronson, Dutch delftware. Facing East: Oriental sources for Dutch delftware chinoiserie figures, Amsterdam 2010
R.D. Aronson, Dutch delftware. Qui capit, capitur, Amsterdam 2015
T.M. Eliëns (red.), Delfts wit. Het is niet alles blauw dat in Delft blinkt. White Delft. Not just blue, Den Haag / Zwolle 2013